“Zorg en dwang, vrijheidsbeperking in de zorg”

Bijeenkomst “Zorg en dwang, vrijheidsbeperking in de zorg” gaat niet door.

Omdat wij vandaag niet terecht kunnen in de door ons gereserveerde zaal in Maria Oord zijn wij genoodzaakt de bijeenkomst zorgvrijwilligers van vandaag af te gelasten. Wij hebben zoveel mogelijk deelnemers persoonlijk op de hoogte te gebracht, mochten we u onverhoopt hebben gemist dan bieden wij onze oprechte excuses aan.

 

De nieuwe wet Zorg en Dwang, is in januari 2020 van kracht gegaan en geldt ook voor thuiswonende mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Het streven is dat alle zorg die ingezet wordt vrijwillig is en dat de cliënt ermee instemt. Vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg wordt in principe niet toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving. In de zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking krijg je regelmatig te maken met het dilemma tussen veiligheid en vrijheid. Je gunt mensen zoveel mogelijk eigen regie en ruimte om hun leven op hun eigen manier invulling te geven, maar wat doe je als het risicovol of onveilig wordt? Wat als iemand het gas aan laat staan en er brand ontstaat? Of in de auto stapt terwijl hij de weg niet meer weet, of ’s nachts gaat dwalen? Mag je dan het gas afsluiten, autosleutels afnemen of de deur op slot doen? En wat als zorgverleners en familie niet op één lijn zitten? Wat zegt de wetgeving daar eigenlijk over? In deze workshop krijg je uitleg over de nieuwe Wet Zorg & Dwang en ga je aan de hand van vragen en casuïstiek met elkaar in gesprek.  

De workshop wordt verzorgd door Saskia Danen, verpleegkundige (niet praktiserend) gezondheidswetenschapper, eigen trainings- en adviesbureau Zorg4Zorg.

De workshop vindt plaats op woensdag 11 maart om 9.30 uur (meer details zie onder). Aanmelden kan door een email te sturen aan het klantencontactcentrum: kcc@stdb.nl

                           

                                                             

Soort deskundigheidsbevordering: 
Workshop
Doelgroep deelnemers: 
Zorgvrijwilligers De Ronde Venen
Wanneer: 
woensdag, maart 11, 2020 - 09:30
Waar: 
Careyn Maria-Oord, Herenweg 69, 3645 DH Vinkeveen, (Welzijnszaal hoofdingang Herenweg en niet via de polikliniek Kerklaan)
Open inschrijving: 
open
Naam organisatie: 
Tympaan-De Baat
Naam contactpersoon: 
Anneke van Breukelen

Mensen maken Nederland viert een jaar lang de vrijwillige inzet voor een ander. We zetten ons samen in om meer en nieuwe mensen kennis te laten maken met vrijwillige inzet en te laten zien en ervaren hoe leuk het is om dit te doen!

lees meer

Website beheerd door Smyler Web