Training Omgaan met grenzen

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk organiseert een training omgaan met grenzen voor vrijwilligers. Op dinsdag 22 april, van 19.00 uur tot 22.00 uur, kunnen mensen deelnemen aan deze training in Mijdrecht. Op dinsdag 13 mei, van 19.00 uur tot 22.00 uur zal deze training in Uithoorn plaatsvinden. De training wordt kosteloos aan vrijwilligers uit De Ronde Venen en Uithoorn aangeboden.

Als vrijwilliger zet je je in je vrije tijd in voor een ander. Dat geeft voldoening en vaak ervaar je als vrijwilliger veel plezier in het contact met de mensen die je begeleid. Het is belangrijk als vrijwilliger goed voor jezelf te zorgen. Een van de manieren om dat te doen is grenzen stellen. Zowel voor jezelf als naar de mensen toe die je begeleidt. Dat voorkomt dat je word overvraagd en je draaglast en draagkracht uit balans raken. Daarnaast neemt de druk op vrijwilligerswerk toe.

Mensen die je begeleid vanuit je vrijwilligerswerk vragen je soms om een taak te vervullen die eigenlijk buiten je taken pakket valt. Soms raak je ook zo betrokken dat je zelf taken op je neemt. Soms zeg je al ‘ja’ zonder eigenlijk goed na te denken over de taak. Dan kan het beter zijn om nee te zeggen of hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Goed voor uzelf zorgen en grenzen stellen maakt dat u uw vrijwilligerswerk nog lang en met plezier kunt uitvoeren. Tijdens deze training krijgt u de ruimte om praktijkvoorbeelden uit uw vrijwilligerswerk in te brengen en te delen met anderen. Daarnaast kunt u samen met anderen oefenen met praktische handvatten.

Doelstelling

  1. Deelnemers worden zich bewust van eigen draagkracht en draaglast en grenzen als vrijwilliger.
  2. Deelnemers hebben kennis van begrippen: subassertiviteit – assertiviteit - agressiviteit
  3. Deelnemers leren hoe zij hun lichaamstaal en communicatie kunnen inzetten bij het assertief omgaan met grenzen.
  4. Deelnemers leren oplossingsgericht te handelen als grenzen overschreden worden.

Binnen deze doelstelling staat ervaren en trainen met vaardigheden en praktische handvatten centraal. De training krijgt daarom een interactief en actief karakter. Deelnemers wisselen ervaringen en meningen uit en gaan met elkaar in discussie over het onderwerp en mogelijke oplossingen. De vaardigheden worden getraind d.m.v. rollenspel en andere spel- en ervaringswerkvormen.

Vacature van de maand:

Help jij ervoor zorgen dat nesten worden beschermd en jongen veilig opgroeien? Word weidevogelbeschermer!

lees meer

Terug naar nieuwsoverzicht

Website beheerd door Smyler Web