Uitbreiding gratis VOG

(Bron:Joost van Alkemade, NOV 13 juni 2018)

De minister Hugo de Jonge heeft de Tweede Kamer geinformeerd over de uitbreiding van de VOG naar veel meer organisaties die werken met vrijwilligers. Het centrale criterium is het werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie.

De huidige regeling was beperkt voor organisaties die werken met minderjarigen en mensen met een verstandelijke beperking. Dit Kabinet kiest er voor de preventie van misbruik te verbreden en te versterken. 

Alle organisaties met vrijwilligers die werken met clienten/deelnemers die in een bepaalde mate afhankelijk zijn van een vrijwilliger, kunnen zelf omschrijven waarom dit risicovolle situaties zijn en waarom zij gebruik willen maken van de regeling. 

Eerder criteria van dat er in de organisatie meer dan 70% vrijwilligers moesten zijn t.o.v. betaalde krachten en de organisatie geen subsidie-opdracht uitvoerde van de gemeente, zijn komen te vervallen. 

De aanvragen voor de Gratis VOG zullen blijven lopen via de drie servicepunten: bij NOC*NSF voor alle sportverenigingen, bij het CIO voor kerkelijke organisaties en alle overige bij NOV. De sport en NOV werken met de site: www.gratisvog.nl.

De verwachting is dat de nieuwe regeling op 1 november 2018 in gaat. 

De Tweede Kamerbrief is te vinden op:  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/06/12/kamerbrief-over-uitwerking-regeling-gratis-vog

Vacature van de maand:

Help jij ervoor zorgen dat nesten worden beschermd en jongen veilig opgroeien? Word weidevogelbeschermer!

lees meer

Terug naar nieuwsoverzicht

Website beheerd door Smyler Web